De eerste dagen in een ander land zijn altijd hectisch. Je hebt nog geen mobiel internet, je moet het niveau Engels bij de lokale mensen nog inschatten en je weet nog niet in hoeverre ze te vertrouwen zijn, je hebt nog geen idee waar het beste (en goedkoopste) eten te vinden is, aan de kassa hou je de hele rij op omdat je nog niets snapt van de nieuwe geldbriefjes, … Het is wat.

Oud en Nieuw

Onze entree in Cambodja vijf dagen geleden was éxtra hectisch. Wij kwamen aan in onze eerste stad, Siem Reap, drie uur vóór de aftelling naar het nieuwe jaar. De Cambodjanen mogen dan wel een andere kalender hebben en hun eigen Nieuwjaar in april vieren, ze laten duidelijk geen gelegenheid voorbij gaan om een feestje te bouwen. De stad krioelde van de feestgangers en hoe dichter bij het centrum je ging, hoe dichter je ellebogen tegen je ribben werden geduwd.

Hoewel we de meeste mensen in ons gezelschap niet meer dan enkele dagen kenden en ik met moeite wist waar we precies waren, was het een van de leukste en uitbundigste eindejaren die we hebben meegemaakt. Het was een knalfeest!

 

Verrassing

Nu, vijf dagen later, heeft ons lichaam de laatste gevolgen van de zware nacht verwerkt en weten we dat we de Cambodjanen absoluut niet moeten wantrouwen. We zijn hier warmer ontvangen dan in welk land ook. Wellicht speelt de afgelopen oorlog hier een rol in, want de dankbaarheid en gastvrijheid stroomt ervan af.

Op de tweede avond in ons guesthouse vroegen we ‘s avonds om 10u schuifelend aan de eigenaar of hij niet nog een minibusje voor acht man kon regelen tegen de volgende ochtend. Hij nodigde ons meteen uit om mee te drinken en eten op het verjaardagsfeestje van zijn dochter terwijl hij en zijn vrouw een paar telefoontjes pleegden. Wat een gezelligheid! En altijd die glimlach!

Ook het eten is hier weer maar eens heerlijk. Tot nu toe hadden we bij het eten altijd twee geluksmomentjes: (1) als het eten lekker is en (2) als je de dag erna niet abnormaal veel naar de wc moet. In Cambodja moeten we er een derde geluksmomentje aan toe voegen: (3) als je het gerecht krijgt wat je gevraagd hebt! Maar vaak is het zo lekker, dat het weinig uitmaakt wat je op je bord krijgt. Verrassing!

Vluchten

Hier in Cambodja is het wel stukken heter dan ik Thailand en Laos kan herinneren. Tussen 12u en 15u valt er niet veel productiefs te doen. We zullen wellicht het ritme van de Cambodjanen moeten overnemen: vroeg opstaan om van de frisse ochtend te genieten en ‘s middags de hitte ontvluchten tijdens een dutje.

We kunnen dus wel stellen dat we ‘warmte’ in al zijn concepten voelen hier in Cambodja. Ondertussen blijf ik maar kleren en spullen uit mijn rugzak dumpen. Alleen de boekenstapel blijft groter worden. Wat een leven.