We vreesden dat we het niet zouden halen, maar toch is het ons gelukt: de Golden Triangle tour! Tijdens onze laatste week in India hebben we in een mix van flashpacken en ouderwets backpacken toch nog de Delhi-Agra-Jaipur driehoek gedaan. Het zijn drie klassieke toeristische steden in India die erg vaak in die specifieke volgorde worden afgelopen.

Wij hebben de omgekeerde volgorde aangenomen, omdat we moesten eindigen in Dehli. En eerlijk, van Dehli hebben we eigenlijk alleen de vlieghaven gezien. Maar we hebben wel eerst het mooie kleurrijke Udaipur bezocht! Dus eigenlijk is het de Golden Three in a Row. Ofzo. Laat maar.

Udaipur, the City of Lakes

Met kleine oogjes stapten we op een zonnige woensdagmorgen van de nachtbus in  Udaipur. Ik had er weer een mooie blauwe plek bij dankzij het uiterst rustige rijgedrag van de ongelofelijk vriendelijke chauffeur. En Max, die had koffie nodig. Veel koffie. Die vonden we op het dakterras van ons hotelletje in het midden van de oude stad. Tien minuten daarvoor stond ik nog te kirren van blijdschap in de kamer omdat we een douche met douchegordijn hadden. En nachtlampjes. Nachtlampjes! Maar op het dakterras was ik weer muisstil. Wat een prachtige stad…

Udaipur leent haar bijnaam, the City of Lakes, aan haar ligging tussen drie grote meren. Vanaf ons hotel hadden wij een fenomenaal uitzicht over het Picholameer. We zijn drie dagen in de stad gebleven en zijn langs alle meren gaan sightsee‘en. Maar wat ons vooral bekoorde in Udaipur waren de kleine continentale eettentjes en terrasjes. Die hadden we erg gemist tijdens het reizen en Udaipur is toerististisch genoeg om er goeie burgers en grilled vegetable wraps te vinden. Dat durft wel eens te smaken na twee maanden Indiaas!

Maar het beste was de traditionele dansvoorstelling in het poppenmuseum. De danseressen draaiden en zwierden in kleurrijke traditionele kledij op de vrolijke muziek. Zelfs met met vuur op hun hoofden! Of ze maakten al dansend een ingewikkeld synchroon simbalensorkest. Indrukwekkend. Tussen de opvoeringen door werd uitgelegd waar de dans uit India vandaan kwam en wanneer het werd gedanst (bijvoorbeeld op een huwelijksfeest).  Dans vind ik een van de mooiste representaties van culturen. Het toeval wilde dat ik net die dag tickets voor een balletvoorstelling in Nederland had gekocht! Ik kreeg er alleen maar meer zin in.

Jaipur, the Pink City

Jaipur wordt ook wel de Pink City genoemd door de terra cotta kleur van de gebouwen in het historische centrum. Een wet uit 1877 verbiedt de inwoners van Jaipur om hun huizen in een andere kleur dan Jaipur pink te schilderen. In die tijd was dat omdat omdat de favoriete vrouw van de Maharaja het zo’n mooi kleurtje vond. Nu wellicht omdat het grote kuddes toeristen naar de stad lokt.

Ik heb het eigenljk allemaal van horen zeggen, want tijdens mijn verblijf in Jaipur heb ik enkel de binnenkant van het Shahpura House gezien. Het was grotendeels uit vrije wil dat ik me er heb opgesloten. Het erfgoed hotel was vroeger de thuisbasis in Jaipur van de koninklijke familie. We struikelden er over de butlers en douchten op marmer met ingelegde bloemenfiguren. Na al die maanden slapen in basis-kamertjes wilden we ons eens verwennen. Ik kan je verzekeren, het was geslaagd.

Agra, UNESCO city

Stel je voor dat je partner zoveel van je houdt dat hij na jouw dood een gigantisch mausoleum laat maken door de beste bouwvakkers en vakmannen van het land. Het overkwam de favoriete vrouw van de vijfde heerser van het Mongolrijk in 1631. Ze stierf dat jaar op het kraambed van haar dertiende (!) kind en wordt bijna vier eeuwen later elke dag door duizenden mensen bezocht. Ze heette Mumtaz Mahal en rust in de Taj Mahal.

Hoe dichter we bij Agra kwamen, hoe meer twijfels ik kreeg over het gebouw. Iedereen was zo lovend over het witte marmeren monument dat het bijna onmogelijk was om geen teleurstelling te worden. We hadden de afgelopen maanden al zoveel mooie architectuur gezien dat het eerlijk gezegd moeilijk was om ons nog te imponeren. We waren met andere woorden een beetje verwaand geworden. Toen we in onze hotel incheckten en ik vanaf de wc de Taj zag in de verte, zakten mijn verwachtingen nog dieper. Zie je, een gebouw als een ander.

En toch… En toch… Toen we de volgende ochtend vroeg door de poorten van het domein langs de vijver naar de Taj Mahal liepen, dacht ik damn, die zag zijn vrouw echt héél graag. Het gebouw is één en al elegantie en perfectie. Bij het zien van de details in het marmer begreep ik snel waarom de bouw twintig jaar in beslag nam. Het is een kunstwerk op zich. Het is buitengewoon.

Door tijdsgebrek hebben we niet veel meer van Agra gezien, maar ik had alles gezien wat ik wilde. Mijn dag kon niet meer stuk.

Dehlidrukte

We hadden de smaak van flashpacken te pakken sinds ons luxe verblijf in Jaipur. Meestal nemen we de lokale bus om van A naar B te geraken, hoeveel gedoe het ook met zich meebracht. Maar na twee maanden India waren we een beetje uitgeteld. Bovendien bracht de staking van de afgelopen dagen iets té veel gedoe met zich mee. Dan maar met de taxi! En zet ons maar vlakbij de vlieghaven af, zodat we niet te veel van de Delhidrukte merken.

Tijdens het reizen hadden erg veel mensen ons afgeraden om Dehli te bezoeken. Mannencultuur, niet veel te bezichtigen, chaotisch druk… Dat waren de argumenten die het meest genoemd werden. Daarnaast werd het steeds duidelijker dat we een beetje moe waren van het ‘sightseeing’. We wilden natuur en rust. We wilden de Nepalese bergen! Een dag later gingen we de lucht in richting Kathmandu. Doei Dehli! The city we never saw.

2 Comments

 1. Gerda Desmet Antwoord

  ‘t Waren heerlijke verhalen , net of we er zelf bij waren! k ga dat wel missen hoor!
  Ik wens jullie alvast een goede terugreis en een behouden thuiskomst
  groetjes
  Gerda

  • malvinagabriella Antwoord

   De verhalen zijn nog niet op, hoor 😉 Nepal komt eraan! En wellicht ook Filipijnen in de nabije toekomst 😀 Joepie!

Ben benieuwd wat jij denkt!