Talent Development Center BASECO Manila

Toen ik vroeg aan Juliette hoe het Talent Development Center er uit zou gaan zien, antwoordde ze: “Afhankelijk van de donaties wordt het wellicht een hoekje in een kantoor of bibliotheek. We willen investeren in mensen, niet in gebouwen.” Toen wist ik zeker dat dít het project was waarvoor ik blaren wilde lopen.

Juliette is de oprichter van Smokey Tours, een non-profit organisatie die tours en excursie door de sloppenwijken van Manila organiseert en zo ‘de andere kant’ van de metropool laat zien aan bezoekers en toeristen. De tours worden begeleid door gidsen uit de sloppenwijken en ‘vergeethoeken’ van Manila. Zij worden door Smokey Tours opgeleid en eerlijk betaald zodat de families van de gidsen het net iets beter hebben.

Op de website van Smokey Tours lees je in grote letters dat 100% van de opbrengst van de Slum Tours geïnvesteerd worden in de Aplaya gemeenschap in Baseco. Op TripAdvisor wordt Smokey Tours ontzettend hoog beoordeeld. Geef het toe, het voelt stiekem goed als onze paardenkleppen wat wijder worden gezet. En het feit dat de bewoners van BASECO de excursies door hun leefgebied toelaat, is het bewijs dat ook zij er voordeel uit halen. Het is een win-win situatie.

Deze ‘job’ als gids is voor mensen uit kansloze gemeenschappen een wonder. Iedereen in de sloppenwijken van Manilla groeit er op met de veronderstelling dat ze houtskool moeten maken uit drijfhout of plastic moeten verzamelen om een maaltijd op tafel te krijgen die avond. Een job voor hen is als een winnend lot voor ons. Je fantaseert soms wat je zou doen als je de loterij wint (zelfs ik ga dat niet ontkennen, en ik doe niet eens mee) maar je hebt er er al lang bij neergelegd dat het niet zal gebeuren.

Smokey Tours heeft dat ‘kansloze’ verbroken en meerdere BASECO-bewoners een winnend lot gegeven, een simpele job als gids. Maar het kan nog beter en Smokey Tours heeft de mouwen opgestroopt voor een nieuw project: het Talent Development Center.

In dit center willen ze mensen verder helpen uit de hopeloze armoede waarin ze leven. Naast de opleiding tot gids, zullen nog méér trainingen gegeven worden. Denk maar aan lessen hoe je een CV opstelt, hoe je solliciteert en de ontwikkeling van vaardigheden die je nodig hebt om bijvoorbeeld in de supermarkt te werken.

En er is goed over nagedacht. Bijvoorbeeld wordt niet iedereen zomaar toegelaten tot de trainingen. De deelnemers moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen, zodat het maximum aan participanten ook echt de vruchten van de trainingen met zich meenemen.

Bovendien krijgen de familieleden van de participanten te eten, terwijl zij les krijgen. Want in de sloppenwijken betekent niet werken, niet eten. Eigenlijk is er helemaal geen tijd voor ‘opleiding’. Ook het vervoer naar het ‘Talent Center’ wordt vergoed. Ik had hier zelf nooit aan gedacht, maar Smokey Tours ként de situatie van de sloppenwijken en weet daarom als geen ander hoe ze dit project succesvol kunnen maken.

In de komende maanden zal het project steeds meer vorm krijgen en concreter worden. In juni ga ik ook naar de sloppenwijken van Manila om  Updates en verhalen over de mensen en het project zal je hier op mijn blog te lezen krijgen.

Ik heb alle vertrouwen in Juliette en het Talent Development Center project. Het idee komt niet uit het luchtledige, heeft al voeten in de grond met de succesvolle Slum Tours en de organisatie achter het project is eerlijk en competent.

Dit is onze, ja ónze kans om rechtstreeks en concreet mensen te kunnen helpen die het zoveel minder hebben dan ons. Stel je voor dat jij de loterij wint? Wel, dát gevoel kan je aan iemand geven met een simpele geldelijke bijdrage  voor het Talent Development Center van Smokey Tours.

Maak kans op een vouchter voor Novotel hotel Amsterdam of Novotel hotel Den Haag en doneer hier!