Onze eerste ochtend in Battambang hebben we doorgebracht in de keuken. Er stond geen tarantulla of sprinkhaan op het menu, maar wel heerlijke slangvis! We hebben ook onze eerste lumpia’s gemaakt. En dat allemaal op z’n Khmer (Cambodjaans).

Ochtendmarkt

Om te koken heb je uiteraard ingrediënten nodig. Die vonden we op de ochtendmarkt. We leerden er de verschillende ginger-soorten, we snoven limoengras en keken met grote ogen naar alle geuren en kleuren die er verder te verkrijgen waren.

Ergens tussen een fruitkraam en hurkend vrouwtje met bundels kruiden aan haar voeten nam de kok-gids ons even apart. Hij wilde ons waarschuwen dat de rest van de markt geen markt is zoals in Europa. Nog niet alle vis en vlees is er immers al dood en versneden… We zagen vissen in bakken zonder water spartelen, ratten ontdaan van vel en ingewanden, hondenvlees, een haan die met vastgebonden pootjes zijn lot afwachtte, een rijtje varkenskoppen…

Kikkerbilletjes

Ik was vooral onder de indruk van de man die kikkers kon onthoofden en villen in welgeteld twee seconden. Alles ging in één vloeiende beweging en aan de berg kikkervelletjes bij het schot te zien, was hij al de hele ochtend bezig.

Als je net het verhaal over de Cambodjaanse genocide hebt gelezen, heb je nu wellicht de indruk dat Cambodja alleen maar dood en verderf is. Maar de markt was niet alleen horror en gruwel; het was ook erg educatief. De reden waarom de meeste dieren pas op de markt geslacht worden (of nog later), is omdat het gros van de mensen geen koelkast hebben in het arme tropische Cambodja. Dus hoe langer het dier blijft leven, hoe verser het vlees is wanneer het op tafel wordt gezet.

Het versneden vlees dat niet dezelfde dag verkocht geraakt (bijvoorbeeld van koeien of varkens) wordt verwerkt in worst vóór de avond valt. Die wordt dan te drogen gehangen en kan langer worden bewaard.

Ook boeiend waren de doormiddengesneden kippen, waarin je de ingewanden en halfontwikkelde eieren kon zien zitten. Als ik de geur wegdenk, was de wandeling door de ochtendmarkt echt interessant en tikkeltje avontuurlijk.

Prepareren en marineren

Daarna kregen we een schort voorgeboden en hebben we onze haren in een roze koksmuts gepropt. We begonnen met de traditionele fish amok in bananenbladeren. Heerlijk! De loempia’s waren het allerleukst. Nu snap ik ook waarom het een best dure snack is – het is een tijdrovend gerechtje!

De ingrediënten van beef lak lok waren erg makkelijk om te mengen, maar het vergt enige zelfzekerheid tijdens het stoven want het vuur schiet een meter uit de pan als je het gemarineerde vlees in de pan gooit!

Nog een sunny side up eitje om alles af te maken en banaan-kokosmelk dessertje. Achteraf konden we ons zelfbereide gerechtjes opeten. Het was zo getimed dat alles op hetzelfde moment klaar was.

Al meer dan twee maanden kiezen we drie keer per dag ons eten van een kaart en hopen we telkens dat we iets lekkers voorgeschoteld krijgen. Elk land en elke kok heeft immers andere ideeën. Het was voor ons dus fantastisch om eindelijk zelf wat klaar te maken. En nu weten we eindelijk hoe we de perfecte loempia kunnen maken!

Hieronder heb ik de recepten van alle gerechtjes ge-upload. Zo moeten we ons receptenboekje niet de rest van de reis meesleuren en kan jij alvast eens proberen. Succes!

1 Comment

  1. Pingback: Cambodia on the bright side – Malvina Gabriella

Ben benieuwd wat jij denkt!