Ik heb de remedie tegen stress gevonden! De deur naar het geluk! Hier komt mijn professioneel geargumenteerde uitleg gestaafd met vooorbeelden en experimenten. A-hum a-hum.

Standpunt

Als je jezelf geen tijd gunt, dan krijg je stress. Tijd is de sleutel tot rust en geluk.

1. Introductie

Zenuwen en stress in het lichaam komen voort uit een bepaalde druk die je jezelf of iemand anders jou oplegt. Vaak komt dit voor in een situatie waarin je een bepaald doel wil bereiken. Haal je de druk weg, dan valt de stress weg. Tijdens uitgebreid onderzoek hebben mijn onderzoekspartner Max en ik ontdekt dat je druk kan je verminderen of volledig ellimineren door (meer) tijd te nemen. Ja ja.

2. Voorbeelden

2.1 Casus A

Op onze laatste ochtend in Georgetown liep onze wekker iets te laat af. Het was niet helemaal zeker of we onze ferry en bus naar Kotha Bharu zouden halen.

Toen we in de auto naar de ferry reden, dacht ik bij mezelf: Malvina, moet je nu niet een beetje stressen? Je haal het misschien niet. En wat dan? Dan sta je daar… Maar ik kon alleen maar glimlachen en achterover hangen. Er was zelfs geen stemmetje in mijn hoofd die zei dat het wel goed kwam. Ik gunde het stressduiveltje zelfs geen antwoord.

De bus hebben we gehaald. Maar iets zorgde ervoor dat zenuwen, angst en stress geen kans kregen die ochtend. Ik gunde ons de tijd.

Als we de bus niet hadden gehaald, dan hadden we wellicht nog een dagje langer in Georgetown rondgehangen. Een ‘verloren’ dag was dat in Europa geweest. Maar we hadden vast nog veel interessants ontdekt in de stad! Of ik had extra veel yoga kunnen oefenen, bloggen of lezen over Maleisië. Is dat dan verloren tijd?

2.2 Casus B

Max en ik hebben begin vorig jaar de beslissing genomen om te backpacken. Iets waar geen certificaat of bewijs van ontwikkeling aan vast hangt. Daar doen we tegenwoordig alles toch voor?
Vorig jaar hadden we nog niet begrepen dat we eigenlijk de sleutel naar rust hadden gevonden. Tijd was immers niet de motivatie van onze beslissing om te reizen. Wél het verlangen om te ontdekken. Gelukkig was dat verlangen groot genoeg die tickets te boeken en onszelf die periode te gunnen. Onzelf tijd te geven.
Sinds ons vertrek zijn we met de dag rustiger geworden. Max heeft nauwelijks nog last van zijn hart en je hoort mij nooit meer klagen over onbestaande kwaaltjes. Ik huil enkel nog van geluk.

3. Essentiële factoren

3.1 Het element van verlangen

Casus B (punt 2.2) gaf aan dat ‘verlangen’ een belangrijke factor is in het genereren van tijd. Verlangen zorgde er immers voor dat we gingen reizen.

Begrijpen wat ons hart echt begeert, is moeilijk voor iedereen. Grote dromen zoals reizen zijn duidelijk te erkennen en daar wordt bijgevolg ook makkelijker tijd voor gemaakt. Kleine verlangens en begeertes zijn echter lastiger vast te stellen.

Een voorbeeld: in Georgetown hadden we een halve dag om het oude gedeelte te verkennen. Daarvan zijn we twee uur in een moskee blijven hangen om te praten over religie en de Islam. Hoewel we andere dingen in Georgetown zouden missen, ‘verlangden’ we om meer te weten te komen over religie in Maleisië.

Echter was ‘verlangen’ niet voldoende om te blijven luisteren naar citaten uit de Koran. Het ontbreken van ‘frustratie’ was ook belangrijk.

3.2 De frustratie-factor

Al eens druk en stress gevoeld als je iets wil leren? Je wil goeien in je job, je oefent een nieuwe sport of je wil een geduldiger mens worden? Het kan je de muren op drijven als het niet snel genoeg gaat of niet naar verwachting.
We kunnen ons wel gaan frustreren dat het niet snel genoeg gaan, maar als we onszelf de tijd gunnen om dit alles te leren, dan voelen we minder of zelfs geen druk. En dan krijgt stress geen kans.

Opmerking: het element ‘druk van buitenaf’ zal in deel twee van dit onderzoek behandeld worden.

Ik heb nog járen nodig om yoga volledig onder de knie te krijgen. Die chaturanga (een basis beweging!) nekt me na een jaar nog steeds. Ik zal nooit alle boeken op de wereld kunnen lezen, maar elk boek geeft me een béétje meer hersenvulling. Geduldig worden, dat gaat met vallen en opstaan, hé Max 😉

‘Frustratie’ is dus een prominente factor dat het element ‘tijd’ zijn werk laat doen. Als je de frustratie los laat, komt tijd vanzelf.

4. Toepassing

Nu we wél begrijpen dat tijd ons rust brengt, proberen we dat volop toe te passen tijdens onze reis. Lukt het niet met ons budget om het oude stadsgedeelte te bezoeken én een E-reader te scoren in één dag, dan laten we de E-reader voor wat het is. En dan gaan we ons vooral niet frustreren dat we het niet allebei konden doen. De E-reader vinden we morgen dan wel. Of overmorgen. Of later.

Misschien hebben wij makkelijke praten omdat we ‘alle tijd van de wereld’ hebben hier in Azië, maar dat is incorrect. We missen ook erg veel moois, omdat we ‘geen tijd genoeg hebben’ om alles te zien en te proeven op ons pad…

Opnieuw moeten we frustratie hier los laten en ons de tijd gunnen om soms eens te rusten of anderen dingen te doen zoals laat opstaan, uren ontbijten en de rest van de dag in een shopping mall slenteren.

Hier in Azië leren we onze kleine dagelijkse verlangens te erkennen en daar dan ook tijd voor te nemen. Ontbijten bijvoorbeeld. Heerlijk. Zoals aangegeven in het voorbeeld van punt 3.1 (het element van verlangen) blijkt ‘bijleren’ ook onze batterij op te laden.

4. Conclusie

Uit bovenstaande voorbeelden en toepassingen valt af te leiden dat tijd de grootste factor is in een rustig bestaan. Tijd kan je creëren door het elimineren van frustratie en druk. Daarnaast is ook het ontdekken en erkennen van verlangens is belangrijk. Verlangen is immers de grootste motivator om tijd te genereren.

Eenmaal we zonder frustratie de tijd nemen om onze begeertes (en andere opdrachten des levens) te volbrengen, komt rust vanzelf.

Tijd vormt dus de sleutel tot rust en een gelukkig leven. Ja ja.

Ben benieuwd wat jij denkt!