Wat ik doe van sport? Yoga en wandelen. Twee antwoorden die eigenlijk niet door iedereen als sport worden gezien. Zelfs ik twijfel soms nog. Maar ik krijg er wel een flexibel lijf van, een strakke kont en sterke benen. Vooral tijdens mijn Azië-reis heb ik de wandelkriebels te pakken gekregen. Alleen al het strikken van mijn wandelschoenen was (en is vaak nog) voldoende om me in m’n nopjes te krijgen.

De landschappen in Azië waren bijzonder en indrukwekkend, maar ook Nederland weet mij te bekoren. Afgelopen weken heb ik regelmatig een wandeling door de polders het Groene Hart gemaakt, een veenwijde gebied in de randstand, vlakbij Leiden. Voor mij als Belg is een polderlandschap best wel bijzonder. En vandaag was het weer genieten: 15 kilometer door de polders bij Bodengraven. Het was ijskoud en ik liep uiteraard een keer verloren, maar wat een mooie dag!

Vanaf het station Bodengraven moest ik eerst even het stadje door en dan over een hek de wijdes in. Daar ging het al fout. Ik was het verkeerde hek over geklommen en werd teruggestuurd door 2 meiden van ongeveer 10 jaar oud die een paard aan het temmen waren. Uiteindelijk het juiste hek gevonden en zo kon de wandeling beginnen. Vanaf dan was het een kwestie van de juiste grachten oversteken.

In de wijdes stonden schapen me op een tiental meter na te gapen en ik was bij elke gracht verbluft over de simpele genialiteit van de brugjes waar ik wél overheen kon, maar de dieren niet. Heb ik in Vlaanderen nooit gezien. De wandelroute ging verder langs boerderijen en windmolens en eindigde met enkele kilometers over asfalt langs de Oude Rijn. Voor ik het wist, had ik 15 kilometer in de benen en zat ik voldaan in het zonnetje te wachten op de trein terug naar huis.

Vandaag was mijn laatste rustige plezierwandeling volgens mijn trainingsschema. Vanaf nu moet de pas erin! Ik moet nog 85 kilometer verder..

Ben benieuwd wat jij denkt!