Dodentocht 2019

De Nederlanders kennen het misschien niet, maar de Dodentocht (met een grote D!) is in België een groot fenomeen. Deze niet-competitieve wandelwedstrijd vindt elke augustus plaats in het kleine Bornem, provincie Antwerpen. De deelnemers proberen 100 kilometer te wandelen binnen 24 uur. Je kan het vergelijken met de Nijmeegse Vierdaagse, maar dan intenser en minder lang.

De eerste editie werd in 1970 georganiseerd door wandelclub KADEE. Het oorspronkelijke idee was een tweedaagse van 2 keer 50 km, maar om praktische redenen werd het één grote tocht van 100 kilometer. Dit nooit eerder geziene concept deed de wenkbrauwen fronsen omwille van die ‘dodelijke’ afstand, en meteen was de naam ook geboren.

Jaarlijks nemen meer dan 10.000 mensen deel, maar niet iedereen haalt de eindmeet. Het gemiddelde van de afgelopen jaren ligt op ongeveer 60 procent. Enige voorbereiding en training is dus nodig.

Het idee om deel te nemen aan de vijftigste Dodentocht was in het najaar van 2018 al beginnen dagen. Ik had mezelf in de Himalaya overtroffen en had daar zo’n kick-ass boost van gekregen, dat ik een nieuwe uitdaging wilde. Ik was al begonnen met een een rustige opbouw van kilometers, maar vanaf nu wordt het menens. Mijn trainingsschema ziet er ongeveer zo uit:

  • Februari: opbouwen naar 30 km
  • Maart: opbouwen tot 50 km (+ inschrijving Dodentocht!)
  • April: rustige tochten tot 25 km
  • Mei: tweedaagse van 80 km
  • Juni: rustige tochten tot 40 km (+ studiereis Filipijnen)
  • Juli: rustige tochten tot 25 km (+ vakantie Réunion)
  • 9 augustus DODENTOCHT 100 km

Ik heb een half jaar om me voor te bereiden en wil niets aan het lot overlaten! Dat betekent dat ik tussendoor ook moet gaan fitnessen en inlezen over alles van langeduursport. Wat eet ik het best na een lange wandeltocht? Welke oefeningen maken mijn knieën sterker? Ik heb nu géén idee, maar ga het allemaal uitzoeken. Lees over mijn ontplooiing tot een wandel PRO in mijn blog Malvina voor Manila!