Dagen in Laos: 25

Het oorspronkelijke plan was om in twee weken door Laos te racen. Want wat valt er immers te doen in Laos? Uitindelijk zijn we er met gemak een dikke drie weken gebleven. De enige reden waarom we er niet langer waren, is omdat we Nieuwjaar in Siem Reap, Cambodja, wilden vieren.

Laos heeft een prachtige natuur en een authentieke sfeer. Zeker na het toeristische Thailand wordt de ‘echtheid’ erg geapprecieerd. Het boeit de Laotianen weinig dat wij westerlingen er rondlopen. In die mate zelfs dat een vriendin aan drie verschillende serveersters een koffie moest vragen tot er eentje zin had om vanachter de televisie te komen. De fijne kant van de medaille is dat ze je ook met rust laten als je hun koopwaar wil bekijken of gewoon door de straat wandelt.

Steden bezocht: 9

De steden hebben ons (opnieuw) het minst bekoord. Desalniettemin vonden we het steeds heerlijk om op de night markets rond te zwerven en leuke tentjes uit te zoeken om te eten. We hebben zelfs voor het eerste Koreaans gegeten! En in Vientiane, de hoofdstad van Laos, zaten we in een pizza tent van een Pakistaan die in Bologna Italiaans had leren koken en door Nederlandse vrienden ook (heerlijke) kapsalon op zijn menu had! Kan het gekker worden…

De fijnste stad van Laos vonden we Luang Prabang. Er hing een aangename sfeer, het was er niet al te druk maar wel gezellig en de stad was ook echt mooi met duidelijke sporen van de Franse kolonisatie. Vang Vieng, de zogenaamde backpackers hub van Laos, vonden we maar niets. De stad zelf had weinig sfeer, was stoffig en bracht weinig bijzonders om te zien. Het was het zielige broertje van Pai, de backpackers stad in het noorden van Thailand waar we pardoes vijf dagen bleven plakken omdat het er zo prachtig was. De omgeving van Vang Vieng was daarentegen fenomenaal!

Nationale parken: 1

We zijn in Laos toevallig in één national park gestruikeld, maar het was erg klein en de naam is ons ontglipt. Toch is de natuur van Laos niets minder dan een godsgeschenk. In mijn waaw-momentje enkele weken geleden heb ik geprobeerd om te beschrijven hoe mooi het wel niet is in de bergen in het noorden van Laos. Even sprakeloos waren we toen we met de mountainbike de omgeving van Vang Vieng gingen verkennen.

Ook tijdens de Thakhek loop stonden we ons te vergapen aan de prachtige natuur rond Thalang, waar een groot deel van de bossen onder water zijn gezet door een dam. Het gevolg was uniek: dode bomen en stammen rijzen uit het water als laatste bewijs van het vergane woud. Urenlang zigzagden we op onze scooter door heuvels en over water. Hoewel het toen erg koud was, was het een prachtige belevenis. We hebben er zelfs aan muurklimmen gedaan!

Ook in het zuiden van Laos zat ik te kirren van enthousiasme toen we met het bootje door de 4000 eilanden (Si Phan Don) vaarden. De kracht van het water in de Mekong, de ongerepte natuur, de sensationele zonsondergang… het valt niet met woorden te omschrijven.

Slaapplekken: 11

Een stuk minder dan de 16 slaapplekken in Thailand, hoewel we maar 5 dagen korter in het land zijn gebleven. Het gaat steeds beter om meteen een goed guesthouse te vinden (zonder op voorhand boeken) en we blijven ook vaker langer op dezelfde plek (zoals 5 nachten in Muang Ngoi en 3 nachten in Don Det – toevallig allebei plekken aan het water met hangmatten).

Na bijna twee maanden reizen begrijpen we steeds beter dat het niet haalbaar is om constant onderweg te zijn. In de dagen dat we dan ‘saai’ op dezelfde plek blijven, is rusten dan even prioriteit. Na vijf werkdagen hebben we in Nederland toch ook twee dagen weekend, he? Vaak ga ik dan extra aan de yoga en krijgen mijn volgers plots een boel e-mails als ik een inhaalmanoeuvre maak op mijn blog. Max gaat extra lang uitslapen, bitcoins traden en solo wandelingen maken. Heerlijke dagen zijn dat.

Stroompannes: 1

Eigenlijk hebben we geen enkele stroompanne gehad in Laos! Ja, echt. De enige keer dat het niet helemaal goed ging, was toen de boiler van onze douche het niet kon bolwerken in een bungalow op de Thakhek loop. We moesten de temperatuur dus lager zetten of het water minder hard laten stromen. Tegen dat we dit hadden ontdekt, bivakeerde ik al met mijn donsdeken en leesboek bij de elektriciteitsschakelaar. Elke keer als de boel het begaf terwijl Max aan het douchen was duwde ik de schakelaar meteen weer omhoog voordat het water ijskoud werd.

Welicht geen technisch aanvaardbaar gedrag, maar we hadden het die dag zo koud gehad om de scooter dat de hele bungalow van ons part in de fik mocht schieten. Zolang we het maar warm hadden…

Gemiddelde temperatuur overdag: 24⁰C

Zeg wat je wilt, maar het was koud in Laos. De enige reden waarom er 24 graden staat en geen 20, was omdat we de laatste vier dagen in Don Det in een volle 35 graden mochten bakken en zo de gemiddelde temperatuur een beetje werd opgetrokken.

In het noorden van Loas was de temperatuur gemiddeld: aangenaam tot warm overdag en fris ‘s avonds. Hoe zuidelijker we trokken, hoe kouder het werd. Op de Thakhek loop hielden we ons warm onder twee donsdekens en waren we net op tijd terug om niet ziek te worden van miserie. Een Franse die we daar hebben ontmoet had wel een longonsteken opgelopen.

Met één busreis verder naar het zuidelijkste punt van Laos sloeg het weer plots helemaal om en kwamen we in het oventje van Don Det terecht. Eindelijk konden we de hangmat weer boven halen!

Buikloop: 0

Niets, zero, nul last gehad. Meer nog:  we eten nu al een tijdje minder suiker, vlees en andere dierlijke producten maar wel meer groenten, noodles, rijst en (helaas) vet. Op een of andere manier heeft dit een goed effect op ons systeem. Geen verdere toenadering.

Dingen verloren: 1

Helaas was deze pijnlijker dan de bagatellen die we in Thailand verloren zijn. Op de weg naar Muang Ngoi hebben we het dure antimuskiete vest van Max in een minivan achtergelaten… We hebben er vast iemand anders heel gelukkig mee gemaakt.

Aantal (nieuwe) wilde dieren gespot: 2

De naam van de gigantische duizenpoot die je hieronder kan zien, zijn we helaas vergeten. Wat we absoluut niet zullen vergeten waren de Irrawaddy dolfijnen. Er leven nog maar enkele van deze dolfijnensoort (met andere woorden: ze zijn theoretisch uitgestorven!) en wij hebben ze gezien in Si Phan Don! De boottocht tussen de eilanden en het spotten van deze prachtige dieren was een onvergetelijke afsluiter van een prachtige dag op Don Det en toevallig ook onze laatste dag in Laos.

Gemiddeld gewandeld per dag: 7,9km per dag

Geen idee hoe ik zoveel kilometers per dag heb gehaalt, maar dat is wat mijn fitbit zegt. Van 7 december tot 1 januari hebben we in totaal 198 km gewandeld. Hoewel we minder grote trekkingen hebben gedaan dan in Thailand, zijn we best veel op trotter geweest in de steden. Volgens de spiegel zijn we nog geen grammetje afgevallen, maar we voelen ons wel veel sterker! De pijn in mijn rug, heupen en knieën hebben plaats gemaakt voor veel energie!

Aantal tempels: op 1 hand te tellen

We zagen weer land tussen de tempels in Laos. Wat een verademing! Geen tempel op elke hoek van de straat en geen miljoen donatiedozen waarover je kan struikelen. Gewoon hier en daar een mooie gebedsplaats of vereringshuisje (van die vogelhuisachtige mini tempels op een stok) om Buddha te eren. Net goed.

Samenvatting

Het enige land waarmee we Laos op dit moment kunnen vergelijken is Thailand. De mensen zijn compleet anders – schuwer, luier, oprechter… Reizen met het openbaar vervoer was er wel een hele uitdaging, maar zelfs dat was makkelijk vergeten door de sublieme natuur in Laos. Van het noorden tot het zuiden stonden we versteld van al dat moois. Voor de rustige avonturier is Laos echt een aanrader!

Als je vergeten bent hoe we het in Thailand hadden, ga dan even terug naar de cijfers van Thailand!

Ben benieuwd wat jij denkt!