Trektocht  van Talekhu (2720m) naar Upper Pisang (3300m)

Yes! De eerste mijlpaal is bereikt. We zijn sinds vandaag boven 3000 meter! Dat is wat, omdat je vanaf die hoogte de ijle lucht begint te merken en hoogteziek kan worden. We voelden inderdaad dat sprintjes niet meer lukken, maar verder merken wij er nu weinig van hier in Upper Pisang. Gelukkig.

We hebben een gezellige lodge gevonden met uitzicht over Lower Pisang in de vallei en Annapurna II in de verte. Er is een kachel in de gezamenlijke ruimte en ja hoor, een warme douche. Maar stel je daar niet te veel bij voor, want overal zitten spleten en kieren in de muren, ook in de ‘douche’. De gure wind moeten we dus zowel buiten als binnen zien te verdragen.

Upper en Lower Pisang zijn twee dorpjes aan de voet van de Pisang, een berg van 6091m. Maar deze berg gaan we niet temmen, nee, wij doen de route rond de Annapurna Himal. Dat is een keten van meerdere bergen, waaronder Annapurna I, II, III, IV, Annapurna South, Singu Chuli en Tharpu Chuli. Dus eigenlijk gaan we helemaal geen bergen beklimmen, maar wandelen we errónd.

Om rond de Annapurna Himal te trekken, moet je echter de grootste pas ter wereld over, de Thorung La Pass. Dat is de pas waarover ik het al de hele tijd heb. Niet de hoogste (die is in de Everest regio) maar de grootste met een hoogte van 5416m. De Annapurna’s zijn uiteraard nog veel hoger! Allemaal tegen de 8000m met Annapurna I als koningin van 8091m.

Het Annapurna Circuit is een klassieker en bestaat al tientallen jaren. Je kan ook naar het minder bekende Annapurna base camp trekken. Dan ga je ín de Annapurna Himal en wordt je op het hoogste punt omringd door de Annapurna’s.

Dat mooie avontuur houden we voor een andere keer. Nu gaat het allemaal om de Thorung La pas. Zo’n pas is een verbinding tussen twee bergen. Als je door de bergen wandelt, loop je meestal door valleien en op de flanken, maar soms kan je niets anders dan over een pas gaan. De pas waar wij over moeten is de verbinding tussen Thorung Peak (6144m) en Yakwakang (5482m). Sommige mensen doen twaalf uur om over de Thorung La pas te gaan. Andere moeten terugkeren omdat ze de hoogteziekte niet meester kunnen. Maar de meeste geraken er wel overheen. Gelukkig.

Tot nu toe zitten we nog in de vallei van de prachtige Marsyangdi Nadi rivier. We volgen haar zo lang mogelijk tot in Menang en gaan dan de echte klim aan. Eigenlijk overwegen we om er nog een extraatje bij te gooien: Tilicho, het hoogste meer ter wereld. Het schijnt adembenemend te zijn, maar je moet er wel wat voor doen om het te zien. De klim naar Tilicho Lake op 4040m schijnt minstens even zwaar te zijn als Thorung La, alleen minder lang.

In Menang zullen we beslissen of we de dubbele uitdaging aan gaan of rechtstreeks naar de pas gaan. Het enige wat we vandaag moeten doen is genieten van het uitzicht op Annapurna II. En misschien ook mijn sokken wassen… Maar ik heb een reserve paar bij. Gelukkig.

Ben benieuwd wat jij denkt!