Dagen in Thailand: 30

Vandaag loopt ons visum af en moeten we Thailand verlaten. Dat betekent dat onze eerste maand er op zit! Tijd voor een terugblik terwijl ik op de krakkemikkige bus naar de grens hobbel.

 

Steden bezocht: 11

Omdat het onze eerste maand was, zaten we nog vol energie en hebben we best veel steden bezocht. Onze focus lag vooral op Centraal-Thailand en Noord-Thailand. Het zuiden hebben we geskipt. Daar was het weer niet al te best en we wilden liever een paar streken goed ontdekken dan het hele land doorcrossen maar het belangrijkste missen: Thailand leren kennen.

In Bangkok hebben we welgeteld één Thaise glimlach gezien; in Chiang Rai kwam net niet de hele stad ons uitzwaaien toen we naar Laos vertrokken. Het hangt dus af van de stad en plek in Thailand of je graag gezien wordt als toerist. Ondanks de mislukte aftrap in Bangkok, kan ik met een warm gevoel gevoel terugdenken aan de Thai.

 

Nationale parken: 2

Sai Yok was het eerste national park die we bezocht hebben. Die ligt in het westen van het land en daar ligt de mooiste waterval die we in Thailand gezien hebben, de Erawan waterfalls – nee, geen Erdogan. In het Khao Yai National Park ten oosten van Bangkok hebben we het meeste wildlife gespot (zie onder).

Op andere plekken, waaronder Soppong, hebben we trekkingen gedaan tot diep in de jungle en de bergen. Regelmatig stonden we ons te vergapen aan een uitzicht dat je niet zonder afdoen op een foto krijgt.

In het noorden hebben we best veel grotten bezocht. Groot, klein, krom, lang, donker, belicht. Alle soorten en maten. Sommige grotten waren groot genoeg om er een apartementsblok met zes verdiepingen in te bouwen. Ik overdrijf niet.

 

Slaapplekken: 16

Gemiddeld twee nachten bleven we in elk hostel of guesthouse. Het gebeurde wel eens dat we niet zo tevreden waren na een nacht en de volgende ochtend op zoek gingen naar een nieuw hostel voor nog één nachtje. Dat zoeken naar hostels en verhuizen ging eigenlijk vlotter dan ik had verwacht. Thailand is dan ook erg toeristisch ingesteld en leent zich goed om te ‘leren backpacken’.

De kamers waren best proper. Hier en daar een wankele stoel, een loshangende elektriciteitsdraad of een uitdagende douche, maar ondanks alle verhalen zijn we nooit bedwantsen tegengekomen. Hier en daar een kakkerlak, maar nooit zo groot als de onderkruipers die ik in Panama tegenkwam. Wat ons wel enige tijd kostte om te wennen waren de harde matrassen. Vingers kruisen dat we niet in elk land op houten planken moeten slapen.

Van de 16 slaapplekken hebben we één nacht in de bergen geslapen in een Lahu dorpje. We hebben daar heerlijk gegeten (de gids bleek een kooktalent te zijn) en best comfortabel geslapen op matrassen op de grond. Die nacht was zelfs aangenamer dan ons ritje met dd nachttrein, waar we op matrassen lagen nauwelijks breder dan onszelf. Een enkele riem moest voorkomen dat we geen twee meter naar beneden donderden ondanks het hobbelen en trillen van de wagon. @Violet: reserveer een bed onderaan op de nachttrein in Thailand, het is de 2 euro extra waard.

 

Stroompannes: 5

Als je de elektriciteitskabels ziet hangen langs de straten in Thailand, dan verwondert het me dat er niet meer stroomuitval was.

 

Gemiddelde temperatuur overdag: 27⁰C

De temperatuur in Thailand? Toppertje! Elke dag 30 graden en ‘s avonds nog steeds heerlijk aangenaam in T-shirt. De pret bleef in het noorden echter niet duren. Op dit moment zit ik in een cocon van fleece in de bus naar Laos. Nochtans is het 18°C en dat om 7u ‘s morgens, terwijl het in de Lage Landen heeft gesneeuwd… Ik zou redelijkheid op de proef stellen als ik nu ging klagen, maar ik vond die hitte in centraal Thailand toch echt wel heerlijk.

 

Buikloop: Max 2 – Malvina 1

Schat, ik moet weer – nee, kan niet, ik ben nog bezig, hou nog even vol – ik ga me op de vuilbak zetten dan – nee joh, niet doen, dat is van riet – maar ik hou t niet meer – oké oké het meeste is er uit denk ik, ga jij nu maar – amai, dat was op het nippertje – ja, maar ik moet ook nog hoor, ik was nog niet gedaan – laat me nu even schijten – hebben we nog toiletpapier?

Zo ging het een half uur door in het midden van de nacht in Soppong. Een ananassmoothie had ervoor gezorgd dat we precies op hetzelfde moment wakker werden en naar de wc renden. De ochtend erna konden we er gelukkig goed om lachen. Het was niet erg genoeg om voortaan ananassmoothies links te laten liggen.

 

Dingen verloren: 3

Valt mee, he. We hadden verwacht dat het erger zou zijn. We zijn allebei onze slippers verloren (wat ons veel hartzeer deed want we hadden ze gekregen van Max z’n mama en het waren mega goeie slippers).

Het derde item was een zaklampje die we aan de binnenkant van onze klamboe hadden gehangen om ‘s avonds nog wat te gezellig kletsen in bed. Een TL-lamp bevordert de sfeer immers niet echt. Helaas de ochtend daarna het ding vergeten.

 

Aantal wilde dieren gespot: 12 

In Khao Yai National Park hebben we genoeg vleermuizen, vogels en vlinders gezien om er de rest van ons leven over te dromen. Wat ik vooral nooit zal vergeten was de chargerende olifant die met wijde oren en dreigend gebrom naar de weg stampte waar wij onwetend met open mond van het schouwspel stonden te genieten tot de gids zwaaiend en brullend ons eraan herinnerde dat we niet in de dierentuin waren en moesten RENNEN. Het was op het nippertje.

Verder konden we ook de krokodil van onze lijst afstrepen, gibbons, de hoornwesp, draakhagedis, scorpioenen, monitor varaan, … te veel om op te noemen!

 

Gemiddeld gewandeld per dag: 8,7 km

Ik ben van mijn leven nog nooit zo actief geweest! Elke ochtend doe ik met plezier mijn wandelschoenen aan. Mijn knieën zeggen echter volmondig nee tegen al die trappen. Volgens mijn fitbit beklommen we op sommige dagen wel 150 verdiepingen. Nu even rusten dus en hopen dat de kurkuma pilletjes helpen.

 

Aantal tempels: 100.000.000.000

Tempels, tempels, boeddha’s en tempels. Je kan er niet omheen. Op elke hoek van de straat staat een tempeltje, een boeddha of foto van de koning. In de steden vind je dat alles in het groot: de ene na de andere gigantische tempel met steeds grotere boeddha’s. De grootste boeddha die we hebben gezien was 19 meter hoog! En vergeet vooral de donatieboxen en -schalen niet die in even grote getale als de boeddha’s te vinden zijn. Overdosis.

 

Samenvatting

Thailand vonden we een backpackers land eerste klasse. Vervoer was gemakkelijk, eten was goedkoop en zelfs als je het wilde kon je niet om de hostels heen kijken. In de steden kreeg ik het soms op mijn heupen van de vuiligheid, vooral de uitlaatgassen, maar onze uitjes naar de natuur maakten dat meer dan goed. Ook de boeddhistische cultuur liet zijn sporen na bij ons. Het inspireerde ons tot rust.

Klik door naar de laatste fotoreeks voor de mooiste plaatjes uit Thailand.

 

4 Comments

 1. Leuk om te lezen jongens! 🙂 Jullie hebben zelfs nog een hoop meer gezien van Thailand dan Marco en ik een tijdje geleden. Maar wat ik een beetje mis in deze lijst van de rauwe cijfers zijn natuurlijk de “Massages”! Marco en ik hadden een count voor massages hahaha. Ben benieuwd hoe jullie ervaring is geweest bij de Ex-Prisoners in Chiang Mai. Have fun daar! P.S. Malvina, die buikloop van Max daar heeft ie op wintersport ook weleens last van hoor! Max en Guido wisselen dan vaak af en dan zijn de toiletrollen ook niet aan te slepen!

  • malvinagabriella Antwoord

   Massages, ja! Heerlijk zijn die 😀 totaal aantal massages tot vandaag 27dec: Max 1 – Malvina 3. Niet bij de ex-prisoners helaas, zoveel andere dingen te doen in Chiang Mai!

 2. Nicolien en Koos Antwoord

  Lieve Malvina en Max,
  In deze Kerstnacht denken wij aan jullie in het verre oosten, alhoewel deze nacht bij jullie al bijna voorbij is. Leuke en mooie verhalen van jullie gelezen., waarvoor dank ! Geweldig dat jullie deze reis maken ! En dat jullie het volhouden ! Lekker zo doorgaan en genieten. Lieve en Zalige Kerstgroet van Koos en Nicolien.

  • malvinagabriella Antwoord

   Dank je wel voor deze aanmoedigende woorden, Koos en Nicolien! Ik had het een beetje lastig op Kerst, eerlijk toegegeven. Maar we krijgen heel veel moois terug van deze reis en van elkaar. Alvast een spetterend Oud en Nieuw gewenst!! Xx m&m
   PS. Uiteindelijk is de blog meer reisverslag geworden dan journalistiek, maar we moeten doen waar we zin in hebben he…;) Leuk dat jullie ons zo volgen!

Ben benieuwd wat jij denkt!