Dagen in Maleisië: 21

Het is officieel. Maleisië is onze favoriet. Eigenlijk moesten we nu ergens in Vietnam zijn volgens onze planning, maar we waren die hoek van Azië een beetje beu geworden. Mooi hoor, allemaal, maar we wilden iets anders. Alleen wisten we niet wat. We hebben er weken over lopen discussiëren. Filipijnen? Myanmar? Sri Lanka? We kregen de kogel niet door de kerk. Dan maar rechtstreeks naar India, dachten we!

Tijdens het boeken ontdekten we echter dat alle vluchten van Cambodja naar India via Kuala Lumpur gingen. En als je twee aparte vluchten boekte, dan was het zelfs goedkoper op bepaalde dagen! Na een paar minuutjes overleg en wat ja-waarom-niet-schouderophalingen hadden we onze tickets naar India geboekt. Met een overstap in Maleisië van ruim drie weken!

Vandaag, op de dag van de liefde, zijn we precies 100 dagen onderweg! Nu blikken we terug op een prachtige tijd in dit magnifieke islamitische land.

Georgetown vanaf Panang Hill

Steden bezocht: 6

We hebben een rondje gedaan in het noordelijke deel van de peninsula Maleisië. Ook op Borneo liggen nog twee Maleisische staten, maar dat houden we voor een ander keer. Singapore en de Nederlandse oud-kolonie stad Malakka hadden we wel willen doen. Helaas waren onze drie weken veel te kort.

Kuala Lumpur liet ons meteen thuis voelen na aankomst. In Ipoh, de tweede grootste stad van Maleisië, liepen we helemaal verloren. Wel een prachtig oud stadsgedeelte met fantastische street art. Georgetown was veel toeristischer. Het had ook een compleet andere vibe omdat het op een eiland ligt. Maar het was er nog steeds even heet!

Kota Bharu was iets aangenamer van temperatuur, omdat het aan de oostkust ligt, maar daar zijn we kort gebleven. We sliepen er gewoon om de jungle train naar Dabong te nemen. Dabong was de plattelandsversie van Kota Bharu: niet toeristisch, puur islamitisch en geen enkele Chinees of Indiër te bekennen.

Kuala Lipis hebben we ook maar in een vlucht gezien op doortocht naar Taman Negara National Park. De moskee van ver gezien en de mensen van dichtbij. Nu terug in Kuala Lumpur want we hebben een vliegtuig dat ons verwacht!

Zij hebben het goed

Nationale parken: 3

Yes! Weer natuur! O wat hebben we prachtige fauna en flora gezien de voorbije weken. Ondertussen heb ik al geschreven over onze klim- en wandelavonturen in de Cameron Highlands, Penang en de Jelawang waterval, maar het vetste was onze tweedaagse tocht door de Taman Negara jungle met de backpack op de rug en bloedzuigers aan de hielen!

Slaapplekken: 12

We worden steeds beter in het vinden van ons perfecte slaapplekje. We hebben maar in één stad op twee verschillende plekken geslapen en dat was op het eiland Penang. Daar vonden we niet meteen een stekje binnen budget. Dan maar online onze opties bekijken. Met dreigende regenwolken boven ons hoofd hebben we per ongeluk een Air BnB geboekt dat een half uur rijden van Georgetown lag! Voor drie nachten! Hoewel de locatie zeer ongunstig was, hebben we het echt naar ons zin gehad. We hadden het hele huis voor ons alleen! Lekker wasje doen, zelf koken (wat duurder bleek te zijn dan uiteten), wijntje kraken op de bank… Heerlijk!

De vierde nacht hebben we dan toch in Georgetown doorgebracht, zodat we ook het oude stadsgedeelte konden bezoeken dat trouwens op de UNESCO-lijst staat. Uiteindelijk zijn we veel te lang in een moskee blijven hangen om te praten over religie en Islam en hebben we alsnog niet heel veel van Georgetown gezien. Maar dat is weer een ander verhaal.

Van die 12 slaapplekken was ons nachtje in de grot in de Taman Negara jungle een specialleke.

Een theeplantage in de Cameron Highlands

Gemiddelde temperatuur overdag: 30⁰C

Dit is natte vinger werk, want ik kijk tegenwoordig niet meer op mijn termometer. Er valt toch niets aan te doen aan de hitte. In de steden (en zeker aan de westkust) was het zeker meer dan 30 graden, maar dat werd gecompenseerd met de heerlijke 25 graden in de Cameron Highlands en de iets vergefelijkere temperaturen in de steden aan de oost-kust. Al school het daar ook maar een paar graden.

Buikloop: zero

Buikloop in Maleisië? Je kan hier water drinken van de kraan, joh. Op dat vlak hebben we een slechte voorbereiding op India (ons volgende land), maar het was aangenaam om even niet te moeten vrezen voor ons leven bij alles wat we in onze mond stopten.

Ja ja, ik overdrijf. Maar het blijft een fijn gevoel.

Afwasje doen

Aantal (nieuwe) wilde dieren gespot: veel

Toen ik dit onderdeel in mijn eerste analyse had verwerkt, heb ik niet nagedacht over de verschillende subsoorten van elke diersoort. Er bestaan immers duizenden spinnensoorten, meerdere schorpioenen en apen heb je ook in alle kleuren en maten.

Iets wat in het begin niet zo belangrijk leek (Woow, ik heb een hornbill gezien!) is nu na al dat reizen toch relevant geworden (Ja, maar welke hornbill? Die grote met witte vlekken op zijn vleugels, of de kleine zwarte?). In het deze categorie moet ik dus helaas vaag blijven nu. Maar ik kan je verzekeren, we hebben er een hoop gezien!

Sprinkhaan op een verwelkte Black Batflower die één keer per jaar bloeit (Taman Negara)

Gemiddeld gewandeld per dag: 10,5km

Toen ik na dertig dagen Thailand een gemiddelde van 8,7 kilometer per dag berekende, kon ik het bijna niet geloven. Ik was van mijn leven nog nooit zo actief geweest, schreef ik. Nu, een dikke twee maanden later, hebben we een gemiddelde ruim tien kilometer per dag. Lekker bezig dus.

Het is dan ook erg moeilijk om binnen te blijven in een land zoals Maleisië. Maar de teller gaat niet alleen lopen in nationale parken, ook in de steden doen we makkelijk zeven killometer in een dag. Hoewel het al stukken beter gaat dan in het begin, voelen we dat onze benen ferm uitgedaagd worden. Soms moeten we echt een paar rustige dagen inlassen (zoals nu na de jungle wandeling) omdat onze knieën en voeten zich goed laten voelen.

Ons hotel voor één nachtje in Taman Negara. Harde bedden maar zeer goede sfeer

Aantal tempels:

We wilden een andere cultuur en we hebben die gekregen. In plaats van tempels vonden we overal moskees met de bijhorende minaretten en luidsprekers. Elke ochtend ergens tussen 5u en 6u begon het Arabisch gezang om de gelovigen op te roepen voor het ochtendgebed. We hebben trouwens geleerd dat het eigenlijk geen gezang is, maar dat er gewoon (bepaalde) teksten uit de Koran geciteerd worden. Echter klinken die Arabische woorden in onze westerse oren als gezang.

De ene ochtend vonden we dat fijner dan de andere. In de Cameron Highlands vonden we het bijvoorbeeld fantastisch. De man achter de microfoon had daar een prachtige stem en stak hard en ziel in het citeren. Ik luisterde elke morgen met plezier vanuit mijn bedje. Andere keren was het minder leuk als we erg dicht bij een moskee sliepen of een jongetje van tien door de luidspreker gaat brabbelen en citeren.

Streetart in Ipoh. Drankjes worden hier uit plastic zakjes gedronken!

Samenvatting

Maleisië is het dichst bij thuis wat we tot nu toe op onze reis gevonden hebben. De mensen zijn hier zo vriendelijk en open dat je ze spontaan wil knuffelen!

Ik krijg het weer warm als ik terug denk aan de overheerlijke aloo gobi bij de Indiërs om de hoek in de Cameron Highlands. De man die ons liever zelf naar Kuala Tembeling bracht dan ons te laten wachten op de bus inspireerde ons als geen ander. Eergisteren werd ik emotieel toen de oude vrouw van ons guesthouse in Taman Negara me kuste en omhelsde bij het afscheid na vier dagen.

Maleisië heeft ons geroerd. Dit is een plekje op de wereld waar we graag terugkomen. Eigenlijk móeten we wel terugkomen want Mt. Kinabalu (de hoogste berg van Zuid-Oost-Azië) staat op onze bucket-list! We zijn nog niet gedaan met dromen.

7 Comments

 1. Hallo het zijn mooie foto’s het is daar mooi geniet nog van jullie reis en van elkaar grtjs van Christiaan en Monique

  • malvinagabriella Antwoord

   Dank je wel, Christiaan en Monique! We genieten zeker. Veel liefs vanuit Azië xxxx

 2. Gerda Desmet Antwoord

  Prachtige verhalen , zo mooi geschreven !
  Amuseer jullie verder !!
  Groetjes
  Gerda

  • malvinagabriella Antwoord

   Merci, Gerda!! Nu komt India aan de beurt. Houdt mama Els de spanning een beetje vol hihi? We zijn nu halverwege de reis ongeveer. De tijd vliegt! Voor je het weet, staan we weer in Tielt. Veel liefs van ons allebei xx

 3. Fijn om te lezen! Wie weet is die berg te beklimmen met zen vieren volgend jaar ;).
  Je mag in je super mega gepersonaliseerde reisje voor mij misschien ook wel een tempel voorzien. Ik bedoel dat het niet alleen Maleisië hoeft te zijn, ik kan niet naar Azië gaan en geen buddah gezien hebben toch? Uitdaging voor jou haha

  • malvinagabriella Antwoord

   Maar schat, twee weken is veel te kort om twee landen te doen… :p Dat was het idee toen ik dacht dat je een maand de tijd had! Je wil ook nog wat genieten en niet alleen vliegen? Maar in Maleisië heb je Buddha tempels, moskees, Chinese tempels… Vanalles! Is dat oké…? 😉

   • Oh dan is het oké hahahaha! ik zocht net de vliegtickets op. Is inderdaad relatief goedkoop! Tickets in april kosten minder dan 500€ heen en weer.

Ben benieuwd wat jij denkt!